Airfryer test 2024

Airfryer test 2021 fitnesstrening
Airfryer test 2021 fitnesstrening

Norges største airfryer test 2024! En airfryer er en liten ovn som ved hjelp av varmluftsirukulasjon klarer å gi den samme gode smaken og teksturen som frityrstekt mat, minus alt fett og ekstra kalorier. Vi har testet en rekke ulike merker og har funnet de 10 beste modellene på markedet. Vi har vurdert de forskjellige modellene etter flere kriterier. I en slik test har det vært mange airfryer modeller å vurdere, og vi har kommet frem til topp 10 airfryer 2024.

Airfryer test kriterier:
  • Kapasitet: De forskjellige airfryer modellene kommer i forskjellige størrelser. De har forskjellig kapasitet for mengde mat, og skilles ofte i antall porsjoner de kan tilberede. Vi har derfor valgt å vurdere dette i vår airfryer test.

  • Programmer: De forskjellige airfryer modellene har forhåndsprogrammerte programmer som skal gjøre det enklere å lage mat. Når vi skulle gjøre en test på modellene ville vi se på hvilken airfryer som hadde flest og mest praktiske programmer.

  • Tilberedning: Hvor enkelt synes vi det var å lage mat med airfryer modellen? Hvordan var det å lage forskjellige typer mat? I denne kategorien i en airfryer test synes vi det er viktig å få med egne erfaringer. Her skal vi se på hvordan airfryer modellen er å bruke for dere som ikke har hatt en airfryer tidligere. Vi lot oss heller ikke bare stoppe av enkle råvarer, vi tok også i bruk produsentenes egne anbefalte oppskrifter. 

  • App / tilkoblingsmuligheter: Ikke alle airfryer modeller har mulighet for tilkobling til andre smarte enheter, men flere av dem har smart teknologi. Her har vi sett på de forskjellige egenskapene airfryer modellene har, og hvilke tilkoblingsmuligheter de tilbyr.

     

  • Helhetsinntrykket: Som med alle produkter må vi også se på pris opp mot kvaliteten på produktet. I en airfryer test synes vi det er viktig å se på helhetsinntrykket, og gjøre en vurdering på hva man får for pengene.
Liste over 1-10 plass i vår airfryer test:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

medalje 4

Cuisine 5 Liter – Airfryer test

medalje 1

Cosori Premium - Airfryer best i test

medalje 3

Cosori Premium Smart - Airfryer test

medalje 2

Philips XXL - Airfryer test

medalje 4

Philips XXL Premium - Airfryer test

medalje 4

Philips Compact – Airfryer test

medalje 4

OBH Easy Fry Deluxe – Airfryer test

medalje 4

Philips Essential XL – Airfryer test

medalje 4

Princess De Luxe – Airfryer test

medalje 4

OBH Actifry Extra – Airfryer test

1. Cosori Premium - Airfryer

Airfryer Best i Test

terninkast 6 fitnesstrening
Cosori premium airfryer best i test fitnesstrening
Kapasitet: 2,2 kg - 5,5 liter
100%
Forhåndsprogrammer: 11 stk
100%
Materiale: Børstet metall
95%
Maks temperatur: 205°C
95%
Tid: 1-60 min
95%

butikk:

Pris:

Tilbud:

Cosori logo fitnesstrening

Kr 2690,-

Airfryers.no logo fitnesstrening

Kr 2690,-

Kapasitet – Denne airfryer modellen kom best ut i test i vår airfryer test, og den leverer stor kapasitet. Den har en stor beholder og kurv som kan fritere mye mat på en gang, og som kan gjøre en familie på opptil 5 personer gode og mette. Med den store kapasiteten klarer den også fint å håndtere alle typer råvarer. Grønnsaker og kjøtt, både ferskt og frossent var ikke noe problem å håndtere i test for en airfryer fra Cosori.

Programmer – Testvinneren i vår airfryer test har også det største utvalget av ferdig programmerte instillinger. Vi liker svært godt at en airfryer allerede vet hvordan en biff eller kylling best mulig tilberedes, slik at vi slipper å stille det inn manuelt. Av forhåndsinnstillinger på denne airfryer modellen finner du frossen mat, pommes frites, rotgrønnsaker, grønnsaker, dessert, brød, forvarming, bacon, reker, sjømat, biff og kylling. På kontrollpanelet får du også mulighet til å øke eller redusere temperaturen, og å øke eller redusere tiden. I tillegg er det en egen knapp for å holde maten varm, preheat funksjon og shake-reminder som piper når man må snu maten.

Tilberedning – En av de største grunnene til at nettopp denne modellen airfryer er vinneren av vår test, er fordi den var eksepsjonelt bra å lage mat med. Vi utførte test av flere forskjellige retter, og lot vår airfryer gjøre resten av jobben. Det var utrolig enkelt å lage alle typer mat. Alt vi trengte å gjøre var å kutte opp grønnsakene i den størrelsen vi ønsket, la dem oppi vår airfryer, og valgte programmet for rotgrønnsaker. Men vi måtte jo også teste litt mer avanserte måter å bruke en slik airfryer på. Derfor brukte vi den Cosori sin app til å finne oppskrifter vi kunne lage. Et av valgene falt på Blåbærscones med Ingefær som hadde gode omtaler.

Det tok omtrent 10-12 minutter å forberede deigen, og vi forvarmet vår airfryer i mellomtiden. Deretter stekte vi deigen i 12 minutter på 180 grader, og resultatet var en utrolig velsmakende scones laget i airfryer. Ikke minst må vi også nevne hvordan bacon-elskere kommer til å elske denne airfryer modellen! Vi fulgte oppskriften på tilberedelse av Bacon i Cosori airfryer, og hele prosessen fra start til ferdig produkt tok ikke mer enn 10 minutter. Resultatet var dryppende, sprø og deilige baconstrimler som selv ikke mesterkokker kan servere bedre. Etter denne oppskriften var vi forelsket i Cosori Airfryer.

App / tilkoblingsmuligheter – Denne airfryer modellen har ikke wifi-tilkobling, men er allikevel proppfull av smarte funksjoner. Selv om selve maskinen ikke kan kobles til noen app, eller fjernstyres, har Cosori allikevel en egen app med oppskrifter. Denne appen heter VeSync og er en felles app for alle Cosori sine produkter, inkludert airfryer oppskrifter. Her finner du over 100 egenproduserte oppskrifter beregnet på Cosori Airfryer, og vi fant mange oppskrifter vi likte kjempegodt.

Konklusjon – Denne airfryer modellen er en sikker vinner i vår airfryer test. Først og fremst har den stor kapasitet slik at man kan tilberede nok mat til hele familien, samtidig som at en ikke er for stor i størrelsen. Den har også en rekke smarte ferdig innstilte programmer som gjør matlagingen veldig mye enklere. I tillegg er den superenkel å rengjøre siden alle nødvendige deler er enkle å ta fra hverandre. Til å ligge på rundt 3000 kroner er dette en airfryer det er verdt å bruke pengene på i 2024! Dette er ikke den billigste airfryer modellen i vår test, men vi mener den absolutt er den modellen der du får mest for pengene dine.

2. Cosori Premium Smart - Airfryer

Airfryer Test

terninkast 6 fitnesstrening
Cosori airfryer smart test
Kapasitet: 2,2 kg - 5,5 liter
100%
Forhåndsprogrammer: 11 stk
100%
Materiale: Børstet metall
95%
Maks temperatur: 205°C
95%
Tid: 1-60 min
95%

butikk:

Pris:

Tilbud:

Cosori logo fitnesstrening

Kr 2990,-

Airfryers.no logo fitnesstrening

Kr 2990,-

Kapasitet – Denne airfryer modellen ser helt lik ut testvinneren, og har en stor og praktisk beholder som metter hele familien. Denne smarte modellen er også en prisvinnende modell som vant Red Dot Desing Award i 2019. Det teller naturligvis også positivt når vi gjennomfører en airfryer test. Den store beholderen gjør det enkelt å tilberede mat for opptil 5 personer på en gang. Det følger både med en matkurv til å lage pommes frites, og et spydstativ til å grille grillspyd. Til tross for den store beholderen, er Cosori Premium Smart Airfryer også 1,5 ganger raskere enn en vanlig varmluftsovn. Den klarer også å gjøre alle råvarene i kurven sprø og smakfulle.

Programmer – Som sin søstermodell har også Cosori Premium Smart Airfryer 11 smarte ferdig innstilte programmer. Disse sørger for best mulig tilberedning av maten du skal lage, og gir perfekt resultat hver gang. Det liker vi godt når vi skal gjøre test på forskjellige airfryer modeller. Her kan du bare legge råvarene inn i din airfryer og velge hvilken råvare som skal tilberedes. Programmene er biff, kylling, sjømat, reker, bacon, pommes frites, grønnsaker, rotgrønnsaker, desserter, bakevarer og frossen mat. Det er også mulig å forvarme airfryeren dersom dette er nødvendig for oppskriften.

Tilberedning – Vi valgte å teste denne airfryer modellen på to forskjellige måter: med og uten den tilhørende appen. Uten appen forsøkte vi å lage italienske kjøttboller etter oppskrift fra det medfølgende heftet. Vi brukte først omtrent et kvarter på å forberede maten til steking, og forvarmet Cosori airfryer i mellomtiden. Deretter la vi kjøttbollene vi hadde preppet i matkurven, og sprayet med litt formfett som oppskriften ga oss beskjed om. Deretter stekte vi maten på 200 grader i omtrent 8 minutter. Resultatet var noen utrolig saftige og velsmakende kjøttboller som ble servert med parmesan og en tomatsaus.

Da vi skulle teste airfryer appen VeSync ville vi lage det vi mener er den moderne klassikeren, nemlig søtpotet fries. Vi startet med å skjære opp søtpoteten i strimler, og forvarmet vår Cosori Airfryer. Deretter blandet vi søtpotetstrimlene med litt olje, salt og pepper i en bolle. Vi la strimlene i matkurven til Cosori airfryer og stekte på 200 grader i 10 minutter. Vi brukte appen til å starte stekingen, og fikk varsel på telefonen halvveis inn i tilberedningen om at vi skulle riste matkurven. Vi opplevde hele prosessen både med og uten appen som svært brukervennlig, og vi fikk perfekte resultater hver gang.

App / tilkoblingsmuligheter – VeSync heter appen som kobles til Cosori Airfryer, og denne kan styre din airfryer. Ved å ta i bruk appen kunne vi gjøre klar maten og sette den i vår airfryer, slik at det stod klart når vi ønsket å starte den. Vi startet Cosori airfryer med appen, og ba om varsling når halve tiden var gått. På denne måten kunne vi teste de andre modellene, mens maten ble tilberedt. Vi fikk også påminnelsen vi ønsket om å riste kurven når halve tiden var gått. Når maten så var ferdig sa appen i fra om at maten i Cosori Premium smart airfryer var klar.

Konklusjon – Dette er en fantastisk god airfryer, og det er ingen tvil om at det er utrolig praktisk med tilhørende app. Spesielt varslingen fra appen satt vi veldig pris på slik at vi kunne gjøre andre ting mens maten ble laget. Cosori Premium Smart Airfryer får derfor terningkast 6, og den eneste grunnen til at den ikke havner på førsteplassen er den litt stive prisen. Vi synes det er praktisk med app når man skal bruke en airfryer, men synes at Premium modellen ga oss minst like gode resultater og derfor mer for pengene. Likevel passer denne modellen til deg som setter pris på de ekstra smart-funksjonene.

3. Philips Airfryer XXL - Airfryer

Airfryer Test

Terningkast 5 fitnesstrening
airfryer xxl philips test
Kapasitet: 1,4 kg - 7,3 liter
85%
Forhåndsprogrammer: 5 stk
80%
Materiale: Plastikk
80%
Maks temperatur: 200°C
95%
Tid: 1-60 min
95%

butikk:

Pris:

Tilbud:

komplett logo hvit

Kr 2449,-

skousen.no logo

Kr 2449,-

Kapasitet – Det første vi la merke til da vi skulle teste Philips airfryer var at denne veide en del mer enn sine konkurrenter. Med nesten 8kg er den betydelig tyngre enn de andre airfryer modellene i denne testen. Det at den er tyngre har ikke noe å si for selve ytelsen av maskinen, men i en slik airfryer test er vi også opptatt av hvor enkel den er å sette fra seg når den ikke er i bruk. Denne maskinen er noe mer tungvinn å flytte rundt grunnet vekten, men til gjengjeld har den plass til mye mat. Den kan lage mat til opptil 5 personer av gangen, og dette likte vi veldig godt. Dessverre tåler den ikke like mye vekt som testvinneren, men 1.4kg er normal kapasitet og er nok til å romme en hel kylling. 

Programmer – Philips Airfryer XXL er en kraftfull maskin med utrolig rask oppvarming, og kort tilberedningstid. Den er mer enn bare en airfryer, den kan nemlig steke, bake og grille maten med de mange forskjellige forhåndsinnstilte programmene. Denne maskinen kan stilles inn på kylling, biff, fisk, kake eller frossen mat i tillegg til manuelle innstillinger.

Tilberedning – Det var en fryd å teste ut Philips Airfryer XXL av flere grunner. Den er superenkel å ta i bruk, og det følger med en veldig hendig bruksanvisning som viser med bilder hvordan maskinen skal brukes. Det følger også med et ekstra oppskriftshefte med mange gode ideer og tips til mat som kan lages i din nye airfryer. Siden denne airfryer modellen skryter av at det akkurat er plass til å tilberede en hel kylling, ville vi teste nettopp dette. Vi fant frem oppskriftsappen og søkte opp oppskrift på hel kylling.

Vi brukte omtrent 10 minutter på forberedelsene og forvarmet airfryer maskinen. Vi fulgte oppskriften og anvisningene til steketid. Vi satt den på 40 minutter steketid, og da alarmen gikk var kyllingen klar. Vi kan virkelig skrive under på at denne maskinen leverer det den lover, og hel kylling kan stekes i Philips Airfryer XXL. Etter maten var godt fortært var vi spente på hvordan maskinen var å rengjøre, og det var heldigvis en lettelse. Det var enkelt å ta alle delene fra hverandre, og alle kan vaskes i oppvaskmaskinen. Enklere blir det ikke for late sjeler som oss.

App / tilkoblingsmuligheter – Selv om selve denne airfryer modellen ikke har WIFI-tilkobling eller en smartapp med fjernstyring, har den allikevel en medfølgende app. Denne appen heter NutriU og kommer med hundrevis av spennende oppskrifter for steking, baking og grilling med din nye Philips Airfryer. I appen kan du søke etter oppskrifter basert på tid, type kjøkken, type måltid med flere. Appen kan også gi anbefalinger på måltider som passer din diett.

Konklusjon – Vi er skikkelig imponerte over denne airfryeren, og den er innenfor på alle mål. Prisen på omtrent 2500kr er absolutt forsvarlig for denne maskinen, og du får mye for pengene. Alt i alt er dette et særdeles trygt kjøp, men den havner på en tredjeplass på grunn av den store vekten og et litt smalt utvalg av forhåndsprogrammer. Vi har derfor valgt å gi Philips XXL airfryer terningkast 5.

4. Philips XXL Premium - Airfryer

Airfryer Test

Terningkast 5 fitnesstrening
philips xxl premium airfryer test
Kapasitet: 1,4 kg - 7,3 liter
85%
Forhåndsprogrammer: 5 stk
80%
Materiale: Plastikk
80%
Maks temperatur: 200°C
95%
Tid: 1-60 min
95%

butikk:

Pris:

Tilbud:

netonnet logo

Kr 3590,-

power. logo

Kr 3599,-

Kapasitet – Philips Airfryer XXL Premium er som sin lillebror en stor maskin som veier nokså mye. Den er ikke like enkel å flytte rundt på kjøkkenet som sine konkurrenter. Heldigvis har den også en svært stor beholder på 7.3 liter som kan romme en hel kylling. Med denne beholderen kan du tilberede mat til opptil 5 personer samtidig, så trenger ingen å sitte ekstra lenge og vente på maten sin. Hele familien kan få måltidet samtidig, og det liker vi svært godt med denne maskinen.

Programmer – De forhåndsinnstilte programmene er biff, kylling, baking, fisk og frossen mat i denne airfryer modellen. I tillegg har denne maskinen også en funksjon som kan varme opp maten, eller holde den varm frem til den skal spises. På denne måten kan du gjøre klar maten, og sette din airfryer til å holde maten varm frem til alle er klar for å spise.

Tilberedning – Siden den store klassikeren som i alle år har blitt tilberedt i frityrmaskiner er pommes frites, var det på tide å sette denne maskinen til den store testen. Vi søkte opp oppskriften på nettsiden til Philips Airfryer og fulgte stegene. Siden denne maskinen lover perfekt resultat med sprø utside, og myk og deilig innside med den smarte Rapid Air teknologien, hadde vi store forventninger.

Vi startet med å tilberede potetene ved å skjære dem i staver og legge dem i vann. Etter en halvtime helte vi av vannet, fordelte olje over potetstavene og krydret lett med salt og pepper. Vi la deretter alle stavene i kurven til vår airfryer og stilte den in på 185 grader i 12 minutter. Vi tok så ut kurven, ristet litt på den og satt den inn i 5 minutter til. Vi var ekstremt imponerte av resultatet, og kan virkelig skrive under på at Rapid Air Airfryer teknologien fra Philips fungerer slik den skal.

App / tilkoblingsmuligheter – Den smarte appen NutriU fra Philips Airfryer byr på hundrevis av egenproduserte oppskrifter som kan brukes med din airfryer. I tillegg har denne maskinen en Smart Sensing teknologi som kan justere tid og temperatur automatisk for å gjøre stekingen perfekt til alle retter. Du stiller den enkelt inn på mattype og starter maskinen, deretter gjør den resten av jobben selv. På denne måten kan din Philips Airfryer XXL Premium levere perfekt resultat på maten hver eneste gang. Philips Airfryer har også Rapid Air  funksjon som gir raskere luftstrøm, noe som sørger for at maten blir enda mer sprø.

Konklusjon – Hadde vi bare skullet vurdere de forskjellige airfryer modellene i en slik test ut fra funksjoner og prestasjon hadde nok denne vært enda høyere opp på listen. Dessverre er den også den mest kostbare airfryer  modellen i vår test, og ligger på omtrent 3600 kroner. Pris er selvfølgelig ikke alt, men den burde gjenspeile hva man får for pengene sine, og her føler vi prisen er litt for stiv. Derfor får denne Philips airfryer modellen en sterk fjerdeplass med terningkast 5.

5. Philips Compact Essential - Airfryer

Airfryer Test

Terningkast 5 fitnesstrening
philips essential test airfryer
Kapasitet: 0,8 kg - 4,1 liter
75%
Forhåndsprogrammer: 7 stk
85%
Materiale: Plastikk
80%
Maks temperatur: 200°C
95%
Tid: 1-60 min
95%

butikk:

Pris:

Tilbud:

CDO logo.no

Kr 1599,-

tretti logo test

Kr 1599,-

Kapasitet – Til å være en av de rimeligere airfryer modellene fra Philips er vi allikevel veldig fornøyde med hvordan denne maskinen presterer. Beholderen rommer 4.1 liter, og tåler en vekt opptil 800 gram. Det var dermed nok til å gjøre oss mette, men vi savnet en litt større beholder slik at man ikke trengte å lage maten i flere omganger. Det sagt er kurven på Philips Airfryer Compact god og romslig til å være en kompakt modell, den veier lite og er enkel å flytte rundt på kjøkkenet. Den tar dermed også opp lite plass i kjøkkenskapene, noe vi virkelig satt stor pris på siden skapene ofte er fylt opp med mye annet i tillegg til en airfryer.

Programmer – Denne kompakte airfryer modellen fra Philips kommer med intet mindre enn 7 forhåndsinnstilte programmer. Det er bare å legge maten i matkurven og velge om det er frossent, biff, kylling, fisk, pommes frites, grønnsaker, bakevarer eller om maten bare skal holdes varm. Den innebygde Raid Air teknologien sørger også for at maten varmes utrolig jevnt. Med denne teknologien blir maten som tilberedes i din airfryer både sprø på utsiden, og myk og deilig på innsiden.

Tilberedning – Også i test av denne airfryer modellen tok vi frem telefonen og åpnet NutriU appen for å finne en passende oppskrift til dagens middag. Vi ønsket å teste hvordan en kompakt Philips Airfryer presterer i test når vi skal lage lavkarbomat! Et av hovedmålene med å bruke airfryer til å tilberede maten er jo nettopp fordi maten blir sunnere. Derfor fant vi frem oppskrift på Lavkarbo squash-pizza.

Det tok omtrentlig 15 minutter å forberede maten til steking, og vi fulgte anvisningen i oppskriften og stilte vår airfryer inn på 200 grader i 10 minutter. Maten vi tok ut da ti minutter hadde gått var myk og deilig, og hadde en flott sprø skorpe på toppen. Selv om vi ikke er på lavkarbo diett var vi godt fornøyd med resultatet på denne maten, og vi spiste oss gode og mette etter å ha tilberedt porsjonene i to omganger.

App / tilkoblingsmuligheter – Som nevnt har Philips Airfryer Compact Essential en Rapid Air teknologi som sørger for at maten stekes utrolig jevnt. I tillegg tilbyr Philips en app til alle som har kjøpt airfryer som tilbyr hundrevis av gratis oppskrifter. Appen heter NutriU, og tilbyr en rekke sunne oppskrifter for de som vil ha et sunnere kosthold med Philips airfryer.

Konklusjon – Til å være en rimeligere variant av Philips Airfryer modellene presterer denne maskinen helt suverent bra. Den er også en kompakt modell, og meningen er at den ikke skal være så stor. Derfor trekker vi ikke særlig ned for størrelsen på matkurven, eller beholderen. Her er det mye å få for pengene, og det eneste minuset vi kunne finne var at den ikke varsler oss når maten er ferdig. Det oppleves litt mer tungvint å måtte gå inn på kjøkkenet for å sjekke om maten er ferdig, eller sette alarm på telefonen. På bakgrunn av dette får Philips Airfryer Compact Essential en soleklar femteplass og terningkast 5! Absolutt et godt kjøp!

6. OBH Easy Fry Deluxe - Airfryer

Airfryer Test

Terningkast 5 fitnesstrening
OBH nordica airfryer test
Kapasitet: 1,2 kg - 4,2 liter
80%
Forhåndsprogrammer: 8 stk
90%
Materiale: Børstet stål
90%
Maks temperatur: 200°C
95%
Tid: 1-60 min
95%

butikk:

Pris:

Tilbud:

whitlogo

Kr 1189,-

komplett logo hvit

Kr 1189,-

Kapasitet – Denne airfryer modellen fra OBH viser oss at de rimeligere modellene slettes ikke trenger å gi mye mindre kapasitet. Beholderen rommer hele 4.2 liter, og tåler en vekt på 1.2kg. Det betyr at den er i stand til å gjøre opptil 3 personer mette på en runde, og det liker vi godt. Den store beholderen gjør også at man får plass til flere typer råvarer på en gang. Vi er også svært fornøyd med at alle de avtagbare delene tåler å bli vasket i oppvaskmaskin. Da slipper vi å bruke lang tid på oppvasken når maten er ferdig laget.

Programmer – OBH Easy Fry Deluxe airfryer kommer med åtte forhåndsinnstilte programmer som gjør det enkelt å tilberede maten. Istedenfor å måtte lete opp informasjonen om hvor lenge hver type råvare skal stekes, er det bare å starte programmet. Legg maten i matkurven, og velg program etter hvilken råvare det er. Touchpanelet på toppen av denne airfryer modellen gjør det enkelt å se hvilket program som skal velges. Det er også mulig å stille på temperatur og tid manuelt på dette touchpanelet. Du kan også sette på alarmfunksjon her.

Tilberedning – For å sette vår airfryer i test modus, valgte vi å finne en oppskrift fra OBHs eget oppskriftshefte. Når vi først var i gang med vår airfryer test synes vi det var på sin plass å teste ut produsentens egne oppskrifter. Som sagt, så gjort. Vi fant frem et par oppskrifter vi synes så fryktelig spennende ut, og startet med å lage salte mandler. Vi fulgte oppskriften, og la mandlene i en saltlake i 30 minutter. Deretter helte vi av laken, og la mandlene i vår airfryer. Vi stilte den inn til å steke i 14 minutter. Resultatet ble deilige salte mandler som kommer til å bli en skikkelig hit som snacks på festbordet.

Når vi først var inne på sporet av mandler, ville vi også teste hvordan det går å lage brente mandler i vår airfryer. Oppskriftsheftet viser til brente mandler under kategorien «søte saker». Vi følger oppskriften for tilberedning av mandlene, og stiller OBH Airfryer inn på 20 minutter. Omtrent halvveis tok vi ut kurven og ristet litt på mandlene. Deretter tok vi dem ut, tilsatte litt kanel og vaniljepulver, og lot dem får 5 minutter til i vår airfryer før vi tok dem ut til avkjøling. Resultatet ble godt.

App / tilkoblingsmuligheter – Denne airfryer modellen fra OBH har ingen tilhørende app eller andre tilkoblingsmuligheter. OBH tilbyr heller et nedlastbart oppskriftshefte på sine hjemmesider slik at man kan laste ned de utvalgte oppskriftene. Vi gjorde nettopp dette for å finne inspirasjon til hvilken rett vi skulle teste i denne airfryer modellen. I oppskriftsheftet finner vi fire kategorier: snacks, varme retter, søte saker og tilbehør.

Konklusjon – OBH imponerer med en airfryer i denne prisklassen. Prisen reflekterer naturligvis også hva man får for pengene, og vi merker at den veier mye. Det gjør at den ikke er like hendig å plassere i kjøkkenskap, og ta den frem når vi skal bruke den. Vi stusser også på at det ikke finnes noe tilbehør som passer til modellen. Innstillingene var heller ikke helt nøyaktige og vi måtte sjekke maten ofte, slik at ting ble riktig tilberedt. Alt i alt er det en bra airfryer, og på ingen måte et dårlig kjøp. Den får en flott sjetteplass i testen og terningkast 5.

7. Philips Essential XL - Airfryer

Airfryer Test

Terningkast 5 fitnesstrening
Philips Essntial Xl airfrye test
Kapasitet: 1,2 kg - 6,2 liter
80%
Forhåndsprogrammer: 7 stk
85%
Materiale: Plastikk
80%
Maks temperatur: 200°C
95%
Tid: 1-60 min
95%

butikk:

Pris:

Tilbud:

skousen.no logo

Kr 2114,-

proshop logo pulsklokke

Kr 2119,-

Kapasitet – Vi har mye bra å si om denne airfryer modellen fra Philips, og en av disse er kapasiteten. Beholderen rommer 6.2 liter som gjør at maten til hele familien kan tilberedes samtidig i din airfryer. Det at den også tåler 1.2kg gjør at den har plass til og kan tilberede en hel kylling, det liker vi! Selve maskinen er også veldig akseptabel i vekt, og den ligger midt på normalen av hva en airfryer pleier å veie. Den er dermed enkel å flytte rundt på, og sette fra seg i kjøkkenskapet når den ikke er i bruk. Maskinen er heller ikke så stor, men den er svært romslig.

Programmer – Vi liker godt at Philips Essential XL airfryer byr på flere muligheter for tilbereding, inkludert frityrsteking, baking, grilling, steking og oppvarming. Den har 7 forhåndsinnstilte programmer for tilbereding av mat, slik at du enkelt kan sette biff, kylling, fisk, pommes frites, deig til baking eller frossen mat rett i maskinen og starte programmet. Denne airfryer modellen har også mulighet til å lagre favoritter slik at du kan lagre dine favorittmåltider med tid og temperatur for å gjøre matlagingen enklere.

Tilberedning – Igjen valgte vi å ta frem produsentens egne oppskrifter da vi skulle kjøre test av denne airfryer modellen fra Philips. Vi bestemte oss for å lage en dessert vi gjerne anser som en dessert man bare får på restauranter, nemlig frityrstekt banan. Vi åpnet appen og fant frem oppskriften, og gjorde forberedelsene vi fikk beskjed om. Samtidig forvarmet vi vår airfryer slik at den var klar til bruk. Det tok omtrent et kvarter å preppe maten. Deretter satt vi maten i Philips airfryer modellen vi hadde test på, og stilte den inn til 170 grader i 11 minutter. Vi var så imponert av resultatet, og bananen hadde en deilig frityrskorpe på utsiden, og den var deilig, myk og saftig på innsiden.

En annen ting vi også liker godt med appen er at den viser næringsverdiene i retten vi lager, slik at vi enkelt kan følge med på inntaket av karbohydrater, proteiner og fett. Når vi skulle rengjøre denne maskinen var det enkelt å ta ut matkurven, og ta fra hverandre de forskjellige delene. Selve kurven har en klebefri filterduk som gjorde at vi enkelt kunne skylle av matrestene. Resten av delene kunne enkelt plasseres i oppvaskmaskinen.

App / tilkoblingsmuligheter – Philips har som nevnt en egen oppskriftsapp som heter NutriU, denne kan også brukes med denne airfryer modellen. Den har også tatt i bruk Rapid Air teknologien som lager en tornadovirvel inni maskinen. Denne sørger for at all maten blir jevnt varmet opp, selv om du fyller den til randen. Maskinen har også raskere luftstrøm enn den originale airfryer maskinen, og den er 1.5 ganger raskere enn en tradisjonell varmluftsovn.

Konklusjon – For å oppsummere liker vi denne airfryer modellen fra Philips godt, og vi liker at det finnes en XL-variant som rommer mer mat. Denne størrelsen gjør at hele familien kan få mat samtidig, og det er et stort pluss. Den var også enkel å bruke, og enda enklere å rengjøre. Dessverre mener vi at den er litt for dyr sammenlignet med de andre airfryer modellene i vår test, og derfor havner den på en syvende plass. Den får terningkast 5 fordi Philips Essential XL airfryer er et godt kjøp!

8. Princess De Luxe - Airfryer

Airfryer Test

terningkast 4 fitnesstrening.no
Airfryer test princess airfryer
Kapasitet: 1,2 kg - 4,5 liter
75%
Forhåndsprogrammer: 8 stk
75%
Materiale: Børstet stål
90%
Maks temperatur: 200°C
95%
Tid: 1-60 min
95%

butikk:

Pris:

Tilbud:

Jelog airfryer test

Kr 999,-

CDO logo.no

Kr 1089,-

Kapasitet – I vår test er denne airfryer modellen fra Princess den desidert billigste, men den leverer godt sammenlignet med prisen. Kapasiteten på maskinen er 4.5 liter som passer bra til både enslige og studenter, men som kan bli litt snaut for en familie 3 eller 4. Vi syns kapasiteten er mindre enn det de reklamerer for, ettersom vi ikke fikk plass til 1,2 kilo mat. Princess airfryer Deluxe er ingen stor og tung modell. Den veier lite og er enkel å flytte rundt på kjøkkenbenken, og å rydde bort i skapet. Vi setter også veldig pris på at en relativt billig modell er laget i børstet stål, da dette fremstår veldig mye mer profesjonelt.

Programmer – Denne airfryer maskinen har hele 8 forhåndsinnstilte programmer, noe vi vanligvis setter stor pris på i en slik test. Den har knapper til å stille temperatur og timer manuelt, program for kylling, biff, fisk, baking, pommes frites, steking, skalldyr og grønnsaker. Det  vi savner er et eget program for frossen mat, noe som gjør at vi anbefaler å tine maten nokså mye som en del av forberedelsen. Etter maten er godt tint kan den legges i din airfryer for å stekes. Vi stusser på at vi testet ut flere av programmee med anbefalt tilbereding, og maten ble eten for godt stekt, eller for lite stekt. Vi syns derfor programmene til tider kunne være mer misvisende enn hjelpsomme.

Tilberedning –  I de fleste tilfellene i vår test har produsentene av airfryer modellene selv levert med en del egenproduserte oppskrifter. I dette tilfellet fulgte ikke dette med, så vi søkte opp noen oppskrifter på nett som vi ønsket å teste ut. Siden denne typen airfryer er ment til en mindre husholdning, eller gjerne studenter, valgte vi å finne frem typisk mat til studenter. Med det mener vi mat som er rask og enkel å lage, som frister etter en tur på byen, og som er billig. Med dette i tankene falt valget på å kjøpe inn en pakke frosne pommes frites, en pakke hamburgere og hamburgerbrød.

Siden denne modellen airfryer ikke har et eget program for frossen mat, valgte vi å tine pommes fritesene først før vi la dem i vår airfryer. Vi satt den på 180 grader og 10 minutter. Vi glemte å riste litt på fritesene underveis, så etter ti minutter var gått, ristet vi litt på dem og satt dem inn i et par minutter til. Så langt, så vel. Vi gjorde det samme med hamburgerne, og da det var et minutt igjen av tiden la vi inn brødene også. Vi var veldig fornøyde med resultatet!

App / tilkoblingsmuligheter – Det er ingen ekstra tilkoblingsmuligheter for denne airfryer modellen. Den benytter høyteknologisk luftkonvensjonsteknologi som sørger for at luften i maskinen fordeles jevnt Dette gjør at maten skal bli så jevnt stekt som mulig. I tillegg liker vi godt at alle delene kan vaskes i oppvaskmaskin.

Konklusjon – Dette er en maskin som leverer godt, og passer ypperlig til studenter og enslige. Til familier synes vi denne airfryer modellen blir litt snau. Det er mye positivt å si om maskinen som er nokså billig, blant annet at den virkelig får jobben gjort. Det som trekker den ned er først og fremst den høye pipetonen som kommer når den startes, og når den sier fra at maten er klar. Vi reagerte en del på at denne lyden godt kunne vært noen desibel lavere, men alle har hver sin smak. Noen av programmene var også unøyaktige og det følgte ikke med noe oppskriftshefte. Alt i alt, en god airfryer for studenter og enslige for snaut en tusenlapp. Åttende plass og terningkast 4!

9. Cuisine - Airfryer

Airfryer Test

terningkast 4 fitnesstrening.no
Cuisine airfryer test
Kapasitet: 1 kg - 5 liter
75%
Forhåndsprogrammer: 8 stk
85%
Materiale: Plastikk
80%
Maks temperatur: 200°C
95%
Tid: 1-60 min
95%

butikk:

Pris:

Tilbud:

euro airfryer test

Kr 999,-

Kapasitet – Denne airfryer modellen er også i den laveste prisklassen i vår test, og den leverer en stor beholder som rommer hele 5 liter. Dette er kanskje ikke den største beholderen i testen, men den rommer allikevel nok til å kunne mette en familie på fire. Muligens må maten tilberedes i to omganger, men alt i alt er dette en god størrelse på en beholder. Vi er imponerte over at den lille airfryer modellen som ikke veier mer enn 5kg. Det gjør at den både kan romme mye mat på en gang, og samtidig være enkel å flytte rundt på kjøkkenet.

Programmer – Cuisine airfryer har 8 forhåndsinnstilte programmer. Alt du trenger å gjøre er å legge råvarene oppi kurven, og stille inn din nye airfryer til å lage biff, kylling, reker, fisk, pizza, pommes frites, bakevarer eller grønnsaker. Den gir også mulighet for å stille temperaturen eller tidtakeren manuelt via det digitale touchdisplayet.

Tilberedning – Når vi skulle teste denne maskinen var vi spent på hvordan en billig airfryer fra Europris skulle prestere. I vår airfryer test har vi testet alt fra de dyreste og mest avanserte modellene som leverer på høyt nivå, til de billigste. Cuisine airfryer er av sistnevnte kategori, så vi bestemte oss for å sette den på en virkelig prøve for å se om den kan levere på høyt nivå. Siden vi også på denne airfryer modellen anser den å være best for studenter og enslige, ville vi også her teste mat som ikke koster så mye å lage. Maten studentene burde spise burde hovedsakelig være både sunn, enkel og billig.

Derfor falt valget på innbakt pizza – også kalt «hot pockets». Vi kjøpte inn ferdig pizzadeig, en boks tomatpuré, en pakke kjøttdeig og raspet ost. Vi fulgte oppskriften vi fant på nett til å tilberede den innbakte pizzaen, og var veldig imponert av resultatet. Dersom alle studenter har en slik på kjøkkenet, og har litt pizzadeig og noen andre få ingredienser stående i kjøleskapet kan de spise både sunn og god mat hver dag. Dette var så enkelt at vi også tenker at det kan være helt suverent å steke dem nesten ferdige, avkjøle dem og fryse dem ned. På den måten kan man lage helt egen ferdigmat som fort og enkelt kan varmes opp når man vil ha et raskt måltid.

App / tilkoblingsmuligheter – Det er ingen tilkoblingsmuligheter eller apptilkobling på denne airfryer modellen. Det følger med både en matkurv og en kjele slik at alle mulige retter kan tilberedes. Alle de avtagbare delene kan vaskes i en oppvaskmaskin.

Konklusjon – Som nevnt selges denne airfryer modellen fra Cuisine eksklusivt på Europris, og det trenger ikke nødvendigvis å bety at den er dårlig. Tvert imot er vi faktisk veldig imponert av hvordan en airfryer til rundt tusenlappen kan levere så bra. Vi vil nok aller helst anbefale denne maskinen til studenter og enslige som ikke vil investere i en stor og dyrere airfryer. Dermed får Cuisine Airfryer en fin niendeplass i vår test, og terningkast 4.

10. OBH actifry Extra - Airfryer

Airfryer Test

terningkast 4 fitnesstrening.no
obh airfryer test
Kapasitet: 1 kg - 2,2 liter
70%
Forhåndsprogrammer: 3 stk
70%
Materiale: Plastikk
80%
Maks temperatur: 200°C
95%
Tid: 1-60 min
95%

butikk:

Pris:

Tilbud:

whitlogo

Kr 1799,-

tretti logo test

Kr 1799,-

Kapasitet – Dette er maskinen i vår airfryer test som imponerer med et annerledes design og kule funksjoner. OBH rommer 2,2 liter og har en maks kapasitet på 1 kg. Ellers kan vi melde at denne maskinen også beveger seg opp skalaen på vekt. Den er fortsatt håndterbar og ikke så stor i størrelse, men den veier rett over det vi synes er passe.

Programmer – OBH Actifry Extra airfryer har tre forhåndsinnstilte programmer som lar deg enkelt starte matlagingen. Du kan legge pommes frites, rå grønnsaker eller kjøtt i din nye airfryer og velge det aktuelle programmet for å starte. Den har også manuelle brytere for å stille på tidtakeren og på temperaturen i airfryeren.

Tilberedning – Da vi skulle gjøre test på denne airfryer modellen fra OBH Nordica ønsket vi å se om den var i stand til å lage en av familiens favoritter. Valget falt derfor på å lage pasta med tomatsaus ut fra en oppskrift vi fant i den tilhørende appen. Oppskriften ba oss om å gjøre klar og forkoke pasta slik at den var nesten ferdig kokt. Dette var en del av forberedelsene før maten skulle gjennom vår airfryer test. Deretter skulle noen av ingrediensene i den tilhørende kjelen og stå i maskinen i noen minutter før flere ingredienser ble tilsatt.

Hele prosessen tok litt tid siden vi først måtte koke opp vann, og koke pastaen først. Akkurat dette velger vi å skylde på oppskriften fremfor å skylde på OBH Actifry airfryer. Men når alt kommer til stykket, er det smaken som bestemmer om resultatet var vellykket. Vi følte at det ikke var nok mat til at hele familien på fire ble mett etter en full porsjon. Smaken var derimot svært innbydende, og alle ga smaken en tommel opp.

App / tilkoblingsmuligheter – Vi liker godt at det følger med en tilhørende app full av oppskrifter fra OBH Nordica. Appen heter Actifry. Den er enkel å ta i bruk, og er lett å navigere i. Den store teknologiske revolusjonen i denne airfryer modellen derimot, er den roterende kurven. Maskinen blåser luft gjennom maten, og den roterende kurven sørger for at maten kontinuerlig blir flyttet på og ristet rundt. På denne måten slipper du å stoppe din airfryer halvveis i matlagingen for å riste på kurven. Det er flere løse deler i denne modellen, og alle de løse delene kan vaskes i oppvaskmaskin.

Konklusjon – Til å være en maskin til omtrent 1800 kroner er dette på ingen måte et dårlig kjøp. Vi trekker litt ned for at den ikke har så mange forhåndsinnstilte programmer. Selvfølgelig kan man argumentere med at all mat kan tilberedes siden man kan stille på temperatur og tid selv. Men vi liker enkelheten av å slippe å lete opp denne informasjonen. Ellers er det en grei maskin, men vi synes kanskje den ikke leverer så bra som vi hadde forventet i denne prisklassen. Du får også en god maskin for pengene, og derfor ender den opp med en tiendeplass i vår airfryer test med terningkast 4.

Hva er en airfryer?

På godt norsk kaller vi denne maskinen for en varmluftsovn. Siden vi nordmenn er så flinke til å adoptere engelske navn og begreper har ordet airfryer blitt normalt å bruke om denne innretningen. Navnet er veldig beskrivende for hva denne maskinen faktisk gjør, nemlig å fritere maten med varm luft. De forskjellige maskinene har forskjellige kvaliteter, men alle tilbereder maten etter samme prinsippet. Luften inni airfryer maskinen kastes rundt og roterer for å varme opp maten så jevnt som mulig. Metoden kan erstatte tilberedning både i stekepanne, i frityrkoker, og i varmluftsovn.

Sunn mat airfryer test

Sunnere mat

Som vi alle vet svært godt brukes det mye av både olje og smør når maten tilberedes med de klassiske metodene. Ved å ta i bruk en airfryer isteden vil man kunne redusere fettinnholdet i måltidet betraktelig. En airfryer trenger nemlig verken olje eller smør for å steke maten, og det vil heller ikke svi seg. Derfor mener man også at maten som tilberedes i en airfryer er mye sunnere enn den som er tilberedt på tradisjonelle måter. Det er også slik at mange av næringsstoffene forsvinner fra råvarene ved tradisjonell tilberedning, mens de i en airfryer beholder de fleste næringsstoffene.

airfryer grill

Multifunksjonell

En airfryer trenger heller ikke bare å erstatte frityrkokeren i hjemmet. Mange av dagens airfryer modeller er nemlig såpass sofistikerte at de kan erstatte både bakerovnen, stekepannen og grillen. Det viser seg nemlig det at det er en rekke forskjellige råvarer, deiger og andre tilsetninger som kan tilberedes med varmluft. Her er det bare fantasien som setter grenser, og for de som ikke er så kreative så finnes det mengder med oppskrifter på nett og i tilhørende apper. En airfryer kan altså brukes til det meste og i mange tilfeller så kan dette være det eneste man trenger for å tilberde en rekke ulike matretter.

Hva er forskjellen på airfryer modeller?

De forskjellige airfryer modellene kommer i forskjellige prisklasser og former, og de har mange gode kvaliteter. Vi legger selvfølgelig også merke til at både byggekvaliteten og kvalitet på matlagingen øker i takt med prisen. Det er nok også derfor det er de dyreste modellene som har havnet på toppen av testen. Det er ingen tvil om at Cosori Premium Airfryer skiller seg ut fra mengden. Vi kommer garantert til å beholde denne på kjøkkenet i mange år fremover. Dersom du er student med et lavt budsjett, kan vi absolutt også anbefale en av de rimeligere airfryer modellene i vår test. De rimeligere modellene leverte overraskende bra sammenlignet med de dyre. Den største forskjellen er antall programmer, vekt på maskinen, antall desibel på varslingen og størrelse på beholderen

Etter å ha gjort test på mange airfryer modeller har vi sett at det generelt er både store og små elementer som skiller modellene fra hverandre. Det er visse ting som er viktig å vurdere og sammenligne før man velger en airfryer. En airfryer kan være nokså kompleks, og det er selvfølgelig mange faktorer en bør vurdere før de kjøper en airfryer. Vi har nå fått testet utrolig mange modeller og vi syns at disse 6 punktene er viktig å se nærmere på:

størrelse airfryer

Størrelse

Først og fremst merker vi at modellene er svært ulike når det gjelder størrelse og vekt. Noen av maskinene er store og tunge, og er fryktelig vanskelige å flytte rundt på. De er rett og slett ikke noe vi anbefaler å flytte opp og ned fra kjøkkenbenken, eller inn og ut av skapene. De er naturligvis ikke uhåndterlige, men når man sammenligner med mer kompakte modeller merker man stor forskjell. Der igjen er det flere av modellene som både er små og hendige, og som veier lite, men de har også betydelig mindre beholdere. Derfor er det en snedig balansegang mellom størrelse og vekt, og ønskelig kapasitet på beholderen.

familie airfryer

Kapasitet

Kapasiteten på beholderen er også er svært viktig element. Det er store forskjeller når det gjelder størrelser på beholderen i maskinene. Noen av dem er beregnet til å være kompakte modeller som skal lage mat til en eller to personer, mens andre er laget for å gi fulle måltider til en hel familie. Her er det viktig å gjøre en vurdering på hvor mange som skal ha mat samtidig, eller hvor mye mat som skal tilberedes på likt. Vi erfarte at airfryer modellene med størst kapasitet var mye mer beleilig. Da slipper man å tilbere mat i flere omganger, så man vil kunne tilberede flere ingredienser samtidig og spare en god del tid.

Instillinger

Programmer

Et annet element som virkelig skiller modellene fra hverandre er antall programmer de tilbyr. Disse programmene er de forhåndsinnstilte programmene som gjør at man slipper å lete opp informasjon om tilberedning selv. Det er ikke slik at dersom man ikke har et forhåndsinnstilt program for fisk, så kan ikke fisk tilberedes i denne modellen. Man må da søke opp informasjonen om tid og temperatur selv, og gjerne teste seg litt frem på hva som fungerer best. Et forhåndsinnstilt program hadde da allerede visst at fisk skal tilberedes på en gitt temperatur i et gitt tidsintervall. Dette er derfor et viktig punkt som vi har vurdert i vår airfryer test.

smartfunksjon

Smartfunksjon

Smartfunksjoner er noe mange setter pris på og det kan være svært nyttig i flere tilfeller. Noen airfryer modeller er smarte, med mulighet for tilkobling og fjernstyring via app, mens andre er helt manuelle. Noen kan til og med styres via stemmebruk, men dette er noe vi mener er for spesielt interesserte. Selv om de bygges basert på samme prinsipp, er det allikevel forskjellig teknologi i de forskjellige maskinene. Noen av dem er bygget på roteringsteknikken der kurven roterer for å skape en jevn strøm av luft. Andre er skapt med en egen spesiell vifteteknikk som gjør at den lager en slags tornado inni maskinen.

kvalitet

Kvalitet

En annen ting som vi merker skille de ulike modellene er kvaliteten. Når man skal investere i en airfryer, så er det viktig at kvaliteten er bra, slik at den har god holdbarhet og lang levetid. Da har vi valgt å se på materiale, hvor vi har gitt høyere score til modellene som er laget av metall eller stål, og litt lavere score til modellene som er laget av plastikk. En airfryer av plastikk vil enklere kunne sprekke opp og bli ødelagt, sammenlignet med en modell av metall. Her vurderer vi også brukervennligheten og kvaliteten på maten. Man investerer først og fremst i en airfryer fordi man ønsker å lage gode måltider, så resultatene på maten spilte inn i helhetsvurderingen

priser

Smartfunksjon

En annen ting vi merker stor forskjell på er prisen, men det er kanskje ikke det elementet som overrasker mest. Det er et godt prisspenn mellom de billigste og de dyreste modellene. De rimeligste som er noe å kjøpe koster rundt en tusenlapp, og her er det absolutt mye å få for pengene. Vi merker derimot at dersom man er villige til å investere litt mer i en airfryer, kommer man ikke til å angre. En airfryer skal kunne vare i mange år, og det vil derfor være lurt å ha en robust modell. Det kan faktisk være med lønnsomt på sikt å kjøpe en dyrere modell, da den vil kunne vare betraktlig mye lengre enn en billigere airfryer.

Hvilken airfryer burde jeg velge?

Her handler alt om behov. Hvilken airfryer du skal velge handler om hvilke behov du har for tilberedning av maten. Dersom du er en student som kanskje ikke har veldig godt råd, eller som har lite tid eller interesse til å lage mat, har du svært andre behov enn en familie med to voksne og to barn. Når man gjør en behovsanalyse på en student ser man gjerne at de har behov for en maskin som ikke koster mye, som tar opp lite plass på studenthybelen, som kan lage mat raskt og billig, og de trenger som oftest ikke å lage mat til mer enn en eller to personer.

Dersom man er en større familie med to voksne og to barn vil man ha et helt annet utgangspunkt. Dersom begge de voksne jobber fulltid, vil de også ha to fulle inntekter. Derfor vil de kunne ta seg råd til en dyrere modell, og derfor er det ofte kapasiteten som spiller størst rolle. Foreldrene har nok alt for mye å bruke tiden på, men de ønsker samtidig å servere sunn og god mat til barna. Derfor kan det være lurt å velge en maskin med stor beholder. Velger man en med mange programvalg slipper man å bruke tid på å lete etter informasjon om steketid.

Airfryer bruksområder

På dette temaet er det faktisk mange som blir litt overrasket. Man tror ofte at en airfryer kun er et sunnere alternativ til den tradisjonelle frityrkokeren, men den har faktisk et langt større bruksområde. Etter å ha gjort test på de forskjellige airfryer modellene kan vi konstatere at en airfryer er et særdeles allsidig verktøy på kjøkkenet. All maten som skal tilberedes på en eller annen måte i denne maskinen må naturligvis preppes litt i forkant.

For eksempel må poteter som skal bli til pommes frites først kuttes opp i staver, og deretter ligge en halvtime i vann før de skal stekes. Et annet eksempel er pasta, som skal kokes litt over halvveis ferdig i en gryte før de skal tilberedes i airfryer maskinen. Derfor er det lurt å lese gjennom oppskriften før man starter matlagingen, slik at man er forberedt på eventuell nødvendig preparering i forkant.

airfryer matretter
Air fryer 2021

Ulike matretter i en airfryer

Dette er kanskje punktet som overrasket oss mest da vi skulle gjennomføre en airfryer test. I starten trodde vi at svaret hovedsakelig var tradisjonell frityrstekt mat som pommes frites, kylling-nuggets og den typen mat. Jammen tok vi feil! Da vi startet testen og oppdaget hvilket univers av oppskrifter det finnes til airfryere, ble vi tatt litt på sengen. Vi hadde nemlig aldri sett for oss at man kunne bruke den til å tilberede alt fra hamburgere, kylling og biff til grønnsaker, sauser og muffins!

I løpet av testingen har vi virkelig lært at det finnes veldig få grenser for hva slags mat som kan tilberedes i denne innretningen. Det er kun fantasien som setter en stoppe for hva man kan tilberede i en airfryer. Den er også helt suveren når det gjelder å varme opp matrester. En airfryer kan erstatte en mikrobølgeovn, da du enkelt kan varme opp mat. Forskjellen er at matrestene får en mye bedre konsistens og smaker ferskt, i motsetning til hva det gjør i en mikrobølgeovn.

Grille og steke mat i airfryer

 Airfryer modellene vi har testet har fungert utmerket til alle typer tilberedninger som kan erstatte steking og grilling. Vi har blant annet testet å steke laks, grille kyllingfileter, og grille grillspyd, og alt har fungert utmerket. Vi var også veldig spente på hvordan grønnsakene kom til å smake etter tilbereding på denne måten. Ofte er det jo slik at grønnsakene blir varme på utsiden, men steinharde inni. Rå grønnsaker kan være veldig godt det også, men vi liker dem best møre med litt tyggemotstand.

I en av testene lagde vi gulrotstaver som vi først smøret inn med olje, og deretter strødde over salt, pepper og urter. Disse stekte vi på 180 grader i 10 minutter. De ble akkurat slik vi liker å ha dem. De var godt gjennomvarmet, de var sprø og deilige på utsiden, og saftige og møre på innsiden. Vi kan derfor konkludere med at en airfryer fungerer utmerket for både steking og grilling.

multifunksjonell airfryer
airfryer bake

Kan man bake i en airfryer?

Det største sjokket vi først måtte komme over da vi skulle starte en slik airfryer test, var at disse maskinene også kan brukes til baking! Hvem visste det fra før? I hvert fall ikke vi! Så da sjokket hadde senket seg, ble vi svært nysgjerrige på hva slags baking man kan gjøre i en airfryer. Det har seg sånn at man kan bake omtrent hva som helst i en airfryer. Man kan til og med lage pannekaker!

Vi fant utrolig mange oppskrifter på bakevarer, og vi ble veldig interessert i å se hva en airfryer kunne få til med bakst. Vi testet blant annet å lage små kladdkaker, muffins, gulrotbrød og eplekake. Det er helt utrolig hvor bra resultatene ble. Ikke nok med at bakevarene ble perfekt tilberedt, men det var utrolig mye raskere sammenlignet med en ovn. En airfryer er derfor ikke aktuell for mennesker som vil tilberede kjøtt og grønnsak, men også for dem som liker å bake. Vi anbefaler en større modell med bakst, da man trenger god plass til brød osv.

Hvordan bruker man en airfryer?

Nå har vi snakket mye om hva en airfryer kan brukes til, og hvilke muligheter man har når man har gått til innkjøp av en airfryer. Hvordan den den brukes i praksis har vi derimot ikke pratet så mye om. Det er absolutt ikke noen rakettforskning å klare å bruke den, men det er flere elementer som kan være kjekke å ha sett på.

Det finnes jo diverse utstyr som både følger med, og som kan kjøpes utenom. De forskjellige delene må ofte vaskes på forskjellige måter, eller med forskjellige midler. De forskjellige maskinene har også forskjellig teknologi som gjør at de ofte kan ha forskjellige anbefalte temperaturer til den samme retten. Alt i alt er svaret at man må lese bruksanvisningen til den modellen man kjøper, og deretter prøve seg frem. Det er ofte på denne måten man finner ut hva som fungerer best for seg selv og sin airfryer.

tid airfryer

Tid og temperatur

Oppskriften vil som oftest fortelle deg hvilken tid og temperatur du skal stille inn maskinen på. Men det er ikke alltid vi bruker oppskrifter og ulike airfryere tilberede meten ulikt. Dersom man liker å teste ut matvarer, retter og råvarer på egenhånd, er det greit å ha noen retningslinjer på hvilke temperaturer og tider som skal settes til de forskjellige råvarene. Skal du for eksempel lage staver av forskjellige grønnsaker er det ofte man ser at det er litt forberedelser først. Tendensen er at grønnsaker som skjæres opp i staver skal stekes på 185 grader celsius i først 12 minutter. Så skal kurven ristes, og stekes i 5 minutter til. Standarden vi har sett oftest er at det aller meste vi skal lage skal stekes på rundt 180 grader i omtrent 10 minutter.

Tibehør airfryer test

Tilbehør

Avhengig av hvilken airfryer modell man kjøper finnes det forskjellig tilbehør kan kjøpes i tillegg. I noen modeller følger det med både grillrist, bakeboks, kjele og matkurv. Det er ikke nødvendigvis slik at man trenger en rekke forskjellige tilbehør, men da vi testet grillristen til Cosori airfryer må vi innrømme at vi likte den godt. Ellers ser vi at man kommer svært langt bare ved å ha den tilhørende matkurven. Dersom man lager pommes frites og smører dem inn i olje før tilberedning, setter vi veldig pris på at det er en oppsamler i bunn som fanger opp fettet vi ikke ønsker å spise. Det er også veldig hendig at denne også er enkel å rengjøre. Tilbehør kan ofte være dyrt hos norske leverandører og det kan være lurt å undersøke litt før man eventuelt kjøper dette.

oppvask

Rengjøring

De fleste airfryer modellene vi har testet har hatt deler som tåler å vaskes i vaskemaskinen, og det synes vi er veldig bra. Det hadde fort blitt mye oppvask om alt måtte tas for hånd. Men det er allikevel verdt å merke seg at ikke alle delene kan vaskes i maskin. Noen av matkurvene har for eksempel egne beskyttelsesbelegg som gjør at fett og smuss preller av. Disse skal ikke vaskes i maskin, eller behandles mye. Disse delene skal skylles enkelt i vasken og tørkes av med papir eller håndkle. Det skal alltid være beskrevet i bruksanvisningen hvilke anbefalinger som gjelder for tilbehøret til din airfryer. Dette er altså noe som kan variere fra merke til merke, og fra modell til modell. Sjekk derfor alltid bruksanvisningen før du starter å rengjøre delene.

Reservedeler

Reservedeler

De fleste produsentene har alltid tilgjengelig reservedeler til din airfryer dersom du skulle trenge det. Skulle uhellet være ute og kurven knekkes burde du ta kontakt med produsenten slik at de kan fortelle deg hvor du kan få kjøpt en ny kurv. Dersom det derimot er produksjonsfeil på produktet må du også henvende deg til produsent, men da med hensikt å reklamere på utstyret. Det kan hende du må påberegne litt leveringstid på reservedeler da disse ofte ikke er distribuert til forhandlere, men befinner seg på hovedlageret hos produsenten. Noen produsenter selger også reservedeler og ekstrautstyr på nettsidene sine, så dette er også lurt å sjekke dersom man ønsker å kjøpe inn flere deler til sin nye airfryer.

Blir maten sunnere i en airfryer?

Det er mange argumenter for at maten blir sunnere å spise ved å tilberede den i en airfryer. For å kunne gi en konklusjon om dette er det viktig å ha litt kunnskap om hva som regnes som sunn mat. Når vi spiser, er det for å tilføre kroppen mange forskjellige næringsstoffer. Når man har et sunt og variert kosthold, er det sjeldent nødvendig med ekstra tilsetningsstoffer som multivitaminer eller annet kosttilskudd. Kroppen trenger påfyll av energi hver dag, flere ganger om dagen, i form av karbohydrater og fett. Proteiner er også kilde til energi, men brukes hovedsakelig som byggemateriale. Den anbefalte fordelingen av disse næringsstoffene er 50-60% karbohydrater, 25-35% fett og 10-20% protein.

Dersom man går på en diett som sier noe om næringsstoffinntaket vil disse verdiene endre seg. Eksempel på dette er en lavkarbodiett som sier at man skal redusere mengden karbohydrater i kostholdet til nærmest ingenting. For å gjøre dette må mesteparten av næringsinnholdet erstattes med fett. I andre dietter er det vanlig å redusere mengden fett i kosten, og da må denne mengden erstattes med enten protein eller karbohydrater.

Frityrstekt mat

Det har seg nemlig slik at når man bruker frityrkoker, eller generelt spiser frityrstekt mat får man i seg store mengder transfett. Både transfett og mettet fett øker kolesterolet i kroppen, slik at faren for hjerte- og karsykdommer øker. Det er ikke slik at alt fett i maten er farlig, men det er spesielt de umettede fettcellene som kan forårsake skade.

Rådene om kosthold i Norge anbefaler at man velger planteoljer og flytende margarin fremfor harde margariner, pamleolje og kokosfett når man tilbereder mat. I en airfryer kan man bruke alt fra ingenting olje, til noen få centiliter. I sistnevnte tilfelle er det da anbefalt å bruke planteoljer som inneholder mer umettet fett, og er derfor det sunnere alternativet.

fritert kyllinger
luftfritert kylling

Mindre fett og olje

En av de store fordelene med å bruke en airfryer er jo nettopp det at man kan fritere mat uten å bruke olje. Store deler av fettinnholdet og kaloriene i maten kommer fra olje og smør under tilberedning. Med en airfryer kan man utelukke dette elementet og ende opp med sprø og god mat uten alt det ekstra fettet. Det er kanskje litt motsigende å frityrsteke uten olje, men det er altså mulig.

En airfryer kan få samme jobben gjort ved hjelp av luftstrømninger. Denne varme hurtigsirkulerende luften sørger for at maten blir sprø på overflaten, og saftige inni. Man kan tilberede mat med airfryer helt uten olje, eller ved å bare bruke litt. I tilfeller der man skal frityrsteke søtpoteter kan det være lurt å smøre dem i litt olje først.  Man kan man si at man ved å bruke en airfryer spiser opp imot 90% mindre fett sammenlignet med en vanlig frityrkoker.

Næringsstoffer i maten

Alle vet jo at spesielt grønnsaker inneholder svært mange næringsstoffer som er bra for oss. Det ikke like mange vet er at når man tilbereder råvarene med varmebehandling kan ofte mange av disse næringsstoffene forsvinne. Det er nemlig slik at spesielt koking av mat er den største årsaken til tap av næring.

Selvfølgelig handler det også om hvilke råvarer vi har med å gjøre, men sannheten er at mange av vitaminene og mineralene forsvinner sammen med kokevannet. Vitaminer som C og B er blant annet vannløselige som gjør at de løses opp i kokevannet. Derfor er det lurt å bruke andre metoder for varmebehandling av råvarene, der ikke like mye vann og næringsstoffer lekker ut. En av disse metodene er å bruke airfryer der nærmest alle næringsstoffene fortsatt er intakt etter tilberedningen.

grønnsaker airfryer test

Comments (1)

Hi, this is a comment.
To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
Commenter avatars come from Gravatar.

Leave a comment