Pulsklokke Test 2021

Pulsklokke test
Pulsklokke test

I pulsklokke test 2021 skal vi introdusere deg for de råeste pulsklokkene som finnes på det norske markedet. Når man skal kjøpe seg pulsklokke er det mye å velge mellom på markedet, og derfor kan det være lurt å se på en pulsklokke test for å få en anbefaling av hvilken pulsklokke som passer best til ditt behov. De kommer nemlig i en rekke varianter og størrelser, og med en rekke forskjellige funksjoner. I denne pulsklokke test har vi gjort det enklere for deg å velge pulsklokke, og vi har beskrevet hvilke funksjoner de forskjellige pulsklokkene har for å gjøre det enkelt å se forskjellene.

Pulsklokke test kriterier:

For å vurdere en pulsklokke mot en annen var det viktig å følge noen felles kriterier for å kunne kåre vinnerne av en slik pulsklokke test. Først og fremst ønsket vi å se på hvilke spesifikasjoner de hadde. Det er viktig at designet kan passe både pulsklokke herre og pulsklokke dame. Videre se på hvordan batteritiden oppleves, størrelse og vekt, og eventuelle andre finesser. Av spesifikasjoner har vi valgt å legge vekt på design og batteritid. Vi har også sett på funksjoner som GPS, barometer og søvnregistrering. Andre ting vi mener det er viktig å vurdere i en pulsklokke test er om den måler puls kontinuerlig. Vi ser også på om den har noen andre spesifikasjoner som burde nevnes. Klokkene i Treningsfitness.no sin pulsklokke test har forskjellige kvaliteter og funksjoner. Vi har vurdert klokkene etter følgende kriterier:

  • Byggekvalitet: Hva slags vær og klima er klokken laget for? Vi har sett på hvor mye klokken veier og hvor mye den tåler av belastning. Vi tester også om den er laget for å tåle det norske været som inkluderer regnbyger og snø.

  • Pulsmåling: Den viktigste funksjonen i en pulsklokke er naturligvis pulsmåleren.  Her har vi sett på hvilke muligheter klokken har for å måle puls og lagre informasjonen. Vi så også på om den analyserer historikken og bruke informasjonen til å forbedre treningen din.

  • GPS / Kartfunksjon: Her ville vi se på hvilke muligheter og funksjoner klokken har for GPS-registrering. Vi så også på om det var mulig med nedlastning av kart og turløyper, turregistrering og hvilke målinger den kan gjøre.

  • Annet: Hvilke andre funksjoner og egenskaper har klokken som skiller den ut fra mengden? Hva er det som gjør at akkurat denne pulsklokken havnet på topp 5 listen?
Liste over 1-5 plass i vår pulsklokke test:

 

 

 

 

 

medalje 1

Polar Vantage V2 - Pulsklokke best i test

medalje 3

Polar Grit X - Pulsklokke test

medalje 2

Fenix 6 - Pro Solar - Pulsklokke test

medalje 4

Suunto 7 Smart - Pulsklokke test

medalje 4

ELEMNT Rival – Pulsklokke test

Pulsklokke Best i Test

terninkast 6 fitnesstrening
Pulsklokke test polar
Barometer: Ja
100%
Pulsmåler: Via håndledd eller pulssensor
90%
Skjerm: 1,2" berøringsskjerm i farger
90%
Vanntetthet: WR100
95%
GPS: Ja
100%

butikk:

Pris:

Tilbud:

xxl logoo

Kr 4790,-

fjell sport logo

Kr 4790,-

Byggekvalitet – polar er vinner av vår pulsklokke test, og dette med god grunn! Først og fremst er vi veldig imponert over designet på denne Polar pulsklokke. Den fungerer utmerket både for dame og mann. Den veier ikke mer enn 52 gram og føles derfor heller ikke ut som et ekstra vektbånd på håndleddet. Klokken er ypperlig for alle treningsentusiaster som ikke bare ønsker det lille ekstra, men som krever å få alt i pose og sekk.

Polar pulsklokken kan i tillegg fortelle deg hvordan værmeldingen ser ut slik at du kan være forberedt på eventuelt værskifte som er i vente mens du er ute på tur. Polar pulsklokke er bygget av sterk aluminium med glassfiberforsterket polymer. Den har blitt sertifisert etter MIL-STD-819G standarden som forteller at den er godt rustet mot tøff behandling. Den tåler å bli brukt i temperaturer fra -10 til 50 grader.

Pulsmåling – Polar pulsklokke måler pulsen fra håndleddet med den innebyggede pulssensoren. Den kan måle pulsen kontinuerlig dersom du ønsker dette. Du vil også kunne stille på om den skal vise deg pulsen i form av slag per minutt, eller som prosent av din makspuls. Under trening vil Polar pulsklokke også måle hvor godt kroppen yter under treningsøkten. Deretter gir den personlig tilpassede tips til treningen. Siden den måler pulsen, pustefrekvensen og hurtigheten din, vil den kunne gi egne tilpassede soner du burde holde deg innenfor under treningsøkten for å få mest mulig ut av treningen.

GPS / Kartfunksjon – Dette er en utrolig pulsklokke som leverte fantastiske resultater i vår test. Ikke bare har den en enestående programvare og medfølgende app. Den kan også gi deg mye annen informasjon mens du er ute på løpetur. Den kan blant annet importere treningsruter og gi deg tips om nye områder du kan teste ut. Den kan sjekke at du holder deg på riktig sti, og fortelle deg dersom du er på vei utenfor den planlagte treningsruten.

Du kan også koble den til telefonen slik at du kan styre musikken rett fra klokken; her kan du både starte og pause musikken, hoppe videre til neste låt, eller justere volumet uten å måtte ta frem telefonen for å gjøre noe av dette. Den innebyggede GPS-en i Polar pulsklokken kan registrere hastighet og tempo på treningen, hvor langt du har løpt og hvilken rute. Polar pulsklokken kan også måle høyde over havet, helning på turen, stigning og nedstigning ved hjelp av det innebyggede barometeret.

Annet – Polar pulsklokken vil også fortelle deg om bena og musklene dine er klare for en ny treningsøkt. Slik kan man vurdere om det er lurt å vente litt lengre før neste økt, eller om det bare er å sette i gang. Klokken kan altså også måle hvordan kroppen restituerer, og deretter tilpasser treningsplanen ut fra dagsformen din. Vi liker godt at Polar pulsklokke kan fortelle oss hvordan formen vår er akkurat i dag, og at den gjennom å måle pulsen og pustefrekvensen kan få oversikt over hvordan kroppen restituerer mens den sover. Den måler også søvnmønsteret og søvnkvaliteten din mens du sover, og med denne informasjonen kan du se hvor ofte du er i de forskjellige søvnstadiene, hvor mye dyp søvn du får, og når du pleier å våkne om morgenen.

Konklusjon – Polar VANTAGE V2 leverte utrolig gode resultater i vår pulsklokke test og vi er meget imponerte over hvor komplett denne klokken er. Vi har derfor valgt å gi denne modellen terningkast 6 og har kåret den til best i test pulsklokke 2021!

2. Garmin Fenix 6 Pro Solar - Pulsklokke

Pulsklokke test

Terningkast 5 fitnesstrening
Garmin Fenix 6 pulsklokke test
Barometer: Ja
100%
Pulsmåler: Via håndledd eller pulssensor
90%
Skjerm: 1,3" berøringsskjerm i farger
95%
Vanntetthet: WR100
95%
GPS: Ja
100%

butikk:

Pris:

Tilbud:

xxl logoo

Kr 7082,-

bikeshop.no logo hvit pulsklokke

Kr 7082,-

Byggekvalitet – Dette er en klokke av den litt større typen med sine 85 gram, men til tross for den litt større vekten er dette en pulsklokke dame og mann kan nyte godt av på mange treningsøkten av alle slag. Først og fremst er byggekvaliteten på denne pulsklokken fantastisk, og det legger vi stor vekt på i en pulsklokke test. Klokken er særdeles robust, og inneholder alle de nødvendige funksjonene vi krever at en pulsklokke skal ha, samt mye mer.

En av de store funksjonalitetene vi har latt oss fascinere av er det nye glasset på klokken som lar sollys strømme gjennom for å lade enheten ytterligere. Det vil si at man kan lade opp pulsklokken på forhånd, og deretter kan den lade seg selv mens man er ute og trener. Dette gjør batterilevetiden uslåelig sammenlignet med Polar pulsklokke.

Pulsmåling – Pulsklokken er også i stand til å måle pulsen og aktiviteten under mange forskjellige treningsformer. Eksempler på dette er  sykling, styrketrening, lagsport, ridning og mye mer. Dette gjør at den passer ypperlig for alle treningsentusiaster uavhengig av hvilken sport eller treningsform de foretrekker. Pulsklokken har pulsmålingen håndleddsbasert som de fleste andre pulsklokker. Den kan gi en rekke treningstips og tips til bedre ytelse ved hjelp av informasjonen den får fra pulsregistreringen.

GPS / Kartfunksjon – Når produsenten er Garmin, er det ikke å legge skjul på at det er mye kartgrunnlag i bakkant. Som seg hør og bør har Garmin proppet pulsklokken full av kartinformasjon, og pulsklokken har integrerte topografiske kart for store deler av Europa. Man kan i tillegg legge til egne kart og egen musikk i Garmin pulsklokke. Man kan også bruke den intelligente planleggeren til å planlegge ønsket tempo og ønsket ytelse under treningsøkten. I tillegg har den en innebygget PacePro funksjon som gir tempoveiledning under løpeturene. Den baserer informasjonen på høydeprofilen til løypen man skal løpe.

Annet – En annen ting som Garmin pulsklokke tilbyr er synkronisering mot alle de vanlige strømmetjenestene. På denne måten trenger man ikke en gang ha med seg telefonen på løpetur, for man kan høre på musikk direkte mellom høretelefonene og klokken. Dette er noe som er svært positivt i vår pulsklokke test og både mann og dame setter pris på denne funksjonen. Ikke nok med dette, men Garmin pulsklokke er også levert med betalingsløsningen Garmin Pay, som gjør klokken om til et bankkort. Denne funksjonen krever at banken din aksepterer Garmin Pay som betalingsløsning, og når klokken er synkronisert mot bankkortet kan du bare legge klokken på betalingsterminalen for å betale når du er i butikken.

Konklusjon – Garmin Fenix 6 Pro Solar er en solid pulsklokke som passer like bra til dame som det gjør til mann. Den leverer helt utrolige resultater i vår pulsklokke test og det var ikke tvil om at denne modellen skulle få en 2 plass. Selvom dette er en enestående pulsklokke, så har prisen hatt en stor innvirkning på terningkastet. Vi mener at klokken er god, men at prisen er noe høy. Vi har derfor valgt å gi terningkast 5.

3. Polar Grit X - Pulsklokke

Pulsklokke test

Terningkast 5 fitnesstrening
pulsklokke Polar Grit X pulsklokke test
Barometer: Ja
95%
Pulsmåler: Via håndledd eller pulssensor
90%
Skjerm: 1,2" berøringsskjerm i farger
85%
Vanntetthet: WR100
95%
GPS: Ja
95%

butikk:

Pris:

Tilbud:

xxl logoo

Kr 3799,-

proshop logo pulsklokke

Kr 3799,-

Byggekvalitet – Dette er enda en pulsklokke som imponerte stort i vår pulsklokke test. Denne Polar pulsklokken har skilt seg ut som en lettvektig robust pulsklokke som tåler å være med røff aktivitet, og alle former for trening. Polar Grit X pulsklokke er spesielt utviklet til det norske klimaet og presterer ekstremt bra under norske værforhold. Pulsklokken er beregnet for utendørsbruk, for å bli brukt på alt fra fjellturer til fots, til sykling i lange distanser. Polar pulsklokke har alt man ser etter i en pulsklokke. Den gir deg optimal ytelse, prima batteritid og et flott design. Dette gjør Polar pulsklokke like aktuell for både dame og mann.

Pulsmåling – Polar pulsklokke måler pulsen på håndleddet og hjelper deg med å prestere best mulig i alle typer treningsformer. Den avanserte optiske pulsmålingen til Polar pulsklokke sørger for at pulsklokken leser av pulsen riktig. Den unngår å lese av andre bevegelser som ikke er en del av treningen. I tillegg til pulsmåleren, sørger den for å måle pulsen din om natten slik at du kan følge med på hvor godt du restituerer. Du kan også se hvor godt du sover og hvordan pustefrekvensen din er om natten

GPS / Kartfunksjon – Trenger du en pulsklokke som kan gi deg mye informasjon om turen i skogen eller i fjellet, er Polar pulsklokke modellen helt perfekt. Det nøyaktige barometeret vil gi deg en detaljert bakkestatistikk, ikke bare på antall bakker du har forsert, men også hvor mange høydemeter du har gått opp, og hvor stor nedstigning du har hatt. Du kan se hvor høyt over havet du har befunnet deg, og hvilken rute du har tatt. Polar pulsklokke kan gi ruteveiledning i sanntid, og sørge for at du holder deg på riktig sti. Du kan importere nye ruter fra Komoot til pulsklokken slik at du kan følge akkurat de rutene du ønsker, og klokken vil holde deg på stø kurs. Selv på de tøffeste turene vil Polar pulsklokke være din beste venn, den vil veilede deg gjennom fjellet, og den vil tåle alt det røffe bruket du vil utsette den for.

Annet – Polar pulsklokke kan til og med minne deg på at du må spise mat fordi kroppen trenger påfyll av næring. Siden klokken hovedsakelig er beregnet for friluftslivet er det få som kan slå den ultralange batteritiden. Den har hele 40 timers batteritid med kontinuerlig trening der både pulsmåling og GPS blir kontinuerlig brukt. Dersom man slår på batterisparing er batteritiden over 100 timer. Trenger man informasjon om været, eller kommende værskifte vil klokken også kunne gi denne informasjonen.

Konklusjon – Polar Grit X er er enda en pulsklokke som gjorde det svært godt i vår test. Den inneholder alle de funksjonene man ser etter, samtidig som den har et utmerket batteri og er svært brukervennlig. Vi har gjort en rekke vurderinger og har valgt å gi Polar Grit X en 3 plass. Den leverer godt på samtlige tester og har derfor fått terningkast 5.

4. Suunto 7 Smart - Pulsklokke

Pulsklokke test

Terningkast 5 fitnesstrening
Pulsklokke google test
Barometer: Ja
95%
Pulsmåler: Via håndledd
85%
Skjerm: 1,4" berøringsskjerm i farger
95%
Vanntetthet: WR50
80%
GPS: Ja
95%

butikk:

Pris:

Tilbud:

milrab logo png

Kr 3499,-

fjell sport logo

Kr 3499,-

Byggekvalitet – Suunto 7 pulsklokke passer like godt til deg som er dame som til deg som er mann. Den er vanntett til inntil 50 meters dyp, slik at den kan være med på alle aktiviteter uten at man behøver å bekymre seg for ødeleggelse grunnet væske. I en pulsklokke test mener vi også det er viktig å se på holdbarheten og byggekvaliteten på pulsklokkene, og her er vi sannelig imponert. Suunto 7 pulsklokke er ikke bare vanntett, men også støt- og støvsikker. Den tåler altså å være med i alle slags situasjoner, og tåler det norske klimaet helt uten problemer.

Pulsmåling – Pulsklokken registrerer treningen din automatisk med hjelp fra GPS-en og pulsmåleren. Når pulsen din stiger starter den automatisk en treningsøkt. Det gjør altså ikke noe om du glemmer å aktivere økten når du starter å trene. Du vil finne over 70 forskjellige treningsmoduser i pulsklokken. Den forstår hva du trener, og synkroniserer denne informasjonen til trenings-appen du ønsker å bruke.

GPS / Kartfunksjon – Suunto 7 pulsklokke gir deg mulighet til å laste ned en rekke topografiske kart til pulsklokken. Slik kan den hjelpe deg til å holde stø kurs, og sørge for at du følger den planlagte ruten på turene dine. I tillegg kan man laste ned gratis topografiske kart med stier og høydelinjer til pulsklokken som vil gi deg nye løyper å løpe eller sykle.

Annet – Denne allsidige pulsklokken er en ypperlig kombinert smartklokke og treningsklokke som kan brukes til mye mer enn bare pulsmåling. Dette er en pulsklokke både dame og mann kan bære på armen med stolthet da den har et stilig design, og smykker seg godt på håndleddet. I tillegg liker vi godt at Suunto 7 kan vise til mer enn bare pulsmåling og høydemetre i vår pulsklokke test. Derfor ønsker vi å trekke frem noen smartklokke-funksjoner først.

Pulsklokken har blant annet Google Pay innebygget, slik at man kan benytte klokken til å betale med i butikken. Man må først registrere bankkortet sitt på Google Pay appen på smarttelefonen sin, og deretter synkronisere dette med klokken. Når dette er gjort er det bare å legge igjen bankkortet hjemme, og starte å ta i bruk klokken som ditt nye betalingsmiddel. I tillegg har pulsklokken Google Assistant innebygget slik at man kan bruke klokken til å styre ting i hjemmet. Har man for eksempel en smart vannkoker hjemme kan man snakke til klokken for å sette vannet på kok slik at det er ferdig til man er hjemme fra treningen.

Som en ekstra bonus tilbyr Suunto en rekke samarbeidsprodukter når du kjøper pulsklokke av dem. Dette inkluderer blant annet samarbeid med appene Endomondo og Strava. Når man har testet en så bra modell i en pulsklokke test er det ikke til å unngå å nevne at pulsklokken er fullt integrert med Google fit, og synkroniserer all dataen den samler inn sik at du kan følge med på aktivitetsnivået ditt i Google fit appen. Siden det er mange forskjellige treningsapparater og enheter som kan synkronisere informasjon inn mot Google fit er dette et perfekt samlested for all informasjon om aktivitet.

Konklusjon – Suunto 7 er en fantastisk hybridklokke som kombinerer pulsklokke og smartklokke på en overlegen måte. Den har en rekke funksjoner og og blir levert i flere ulike design. Den er en smartklokke som både passer for mann og dame. Ettersom vi fokuserer på funksjonaliteten i form av en pulsklokke, og ikke en smartklokke, har Suunto 7 fått en 4 plass i vår smartklokke test. Den har også fått terningskast 5.

5. Wahoo Elmnt Rival - Pulsklokke

Pulsklokke test

terningkast 4 fitnesstrening.no
elmt pulsklokke
Barometer: Ja
90%
Pulsmåler: Via håndledd
85%
Skjerm: 1,2" berøringsskjerm i farger
85%
Vanntetthet: WR50
80%
GPS: Ja
85%

butikk:

Pris:

Tilbud:

bikeshop.no logo hvit pulsklokke

Kr 3985,-

triat

Kr 3995,-

Byggekvalitet – Elmnt Rival er en lettvektig modell som gjorde det bra i vår pulsklokke test. Dette er en pulsklokke damer så vel som menn kan bære med stolthet. Pulsklokken har et lekkert design, og veier svært lite som gjør den behagelig å ha på håndleddet til enhver tid. En annen detalj vi legger merke til, og setter eksepsjonelt stor pris på med denne pulsklokken i vår pulsklokke test er at produsenten har tatt høyde for at solen titter frem til tider, og sørget for at skjermen er leselig uansett værforhold. Sensorene i pulsklokken sørger for at dataene på skjermen alltid er leselige, uavhengig av klimaet og miljøet pulsklokken befinner seg i.

Pulsmåling – Dette er en pulsklokke som måler både hjertefrekvens, skritt, informasjon om kaloriinntak, aktivitet, og stressnivå. Her får man all informasjon man trenger for å kunne motivere seg selv til å opprettholde et godt treningsregime. Vi må også nevne en av de egenskapene denne pulsklokken i pulsklokke testen har som vi virkelig likte, nemlig evnen til å registrere type aktivitet uten at man trenger å samhandle med klokken. Den kan nemlig forstå hvilken aktivitet du driver med, slik at dersom du har løpt fem kilometer, satt deg på sykkelen og så syklet fem kilometer vil pulsklokken forstå at du har gjort to ulike aktiviteter, og registrert dette for deg. 

GPS / Kartfunksjon – Pulsklokken har innebygget GPS som blant annet sporer hvor du har vært under treningen. Den bruker også funksjonen til å vite om du trenger stillestående eller om du trener langs en rute. Dersom den oppgaver aktivitet den gjenkjenner som sykling vil den bruke GPS-en til å forstå om du sykler langs en vei eller om du sykler på en ergometersykkel på et fast sted. Samme gjelder også for når den registrerer at du løper, da vil den via GPS-en vite om du løper på tredemølle eller ute i skogen.

Annet – Pulsklokken har eksepsjonelt bra batteritid sammenlignet med andre pulsklokker på markedet. Med 14 dagers batteritid i Smartwatch modus er dette en pulsklokke man slipper å lade ofte. Dette er en ypperlig smart pulsklokke med mange hendige funksjoner i tillegg til å være en vanlig pulsklokke.  Den kan vise deg tekstmeldinger og e-post som kommer inn på telefonen din, og den kan gi deg varsler dersom noen ringer deg.

Vi forventer store ting av pulsklokkene som testes i en pulsklokke test, og denne pulsklokken leverer på samtlige punkter. Elemnt-appen som hører til klokken er gratis å laste ned, og samler inn informasjonen fra klokken slik at du ikke trenger å tenke på å måtte lagre informasjon underveis. Appen er enkel å bruke slik at alle kan få nytte og glede av den, og dette gjelder selve klokken også. Vi opplever at Elemnt har tatt seg bryet å lage en pulsklokke både dame og mann kan få til å bruke uten særlige forkunnskaper. I tillegg vil appen være behjelpelig med å fortelle deg hvordan du navigerer i klokken. Den viser også hvordan du kan få en best mulig opplevelse når du starter å bruke den i treningen din. Dersom du i tillegg eier andre Elemnt produkter, som sykkelcomputere, er klokken laget for å kunne synkronisere innhold mellom disse enhetene. Dette vil gi deg en helhetlig totalopplevelse under treningsøkten.

Konklusjon – Elmnt Rival pulsklokke er en solid modell som leverer på de felste punkter. Vi har valgt å plassere den på en 5 plass og gir den terningkast 4. Vanntettheten og litt mangler på visse funksjoner gjør at karakteren blir dratt litt ned. 

løpe med klokke

Hvorfor trene med pulsklokke?

En pulsklokke kan være særdeles fordelaktige hvis du har et forhold til hvordan du skal bruke informasjonen de gir deg. Treningen i seg selv kan ha mange forskjellige effekter på kroppen, avhengig av hvordan du trener, hvor høy puls du får, og hvor lenge du holder pulsen oppe. Det å trene smart betyr blant annet at du bruker informasjonen pulsklokken gir deg, og justerer treningen din etter denne informasjonen.

Hvis du for eksempel skal forsøke å brenne så mye fett som mulig vil du at pulsen skal holdes litt lavere over lengre tid, mens du andre ganger ønsker å presse pulsen opp for å bygge utholdenhet. En annen god grunn til å gå til innkjøp av en pulsklokke er fordelen med å kunne følge med på din egen hvilepuls; de fleste pulsklokke modeller måler denne automatisk for deg flere ganger om dagen, og den kan fortelle deg mye om hvilken form du egentlig er i.

Pulssoner

For å kunne bruke en pulsklokke riktig er det lurt å ha et lite forhold til hvordan man får mest mulig ut av informasjonen, og det vil også gi en pekepinn på hvilken av klokkene i en pulsklokke test som passer best for ditt eget behov. Det er lurt å merke seg at alle kropper er forskjellige, og responderer ulikt på forskjellige typer puls og treninger, men det finnes allikevel noen felles føringer man kan forholde seg til når man skal lære seg å bruke pulsklokker.

De forskjellige puls-sonene handler om hva man ønsker å oppnå med treningen. Man bruker puls-soner under trening fordi det ofte kan være vanskelig å vite hva som er akkurat passe intensitet under treningen, og vanskelig å måle hva som er for lite eller for mye trening. Ved å bruke puls-soner som måles med pulsklokker er det enklere å forstå hvilken intensitet man skal holde under treningen, og hvor lenge treningen skal foregå.

pulssoner pulsklokke test
hjerte pulsklokke

Maks puls

Først må man finne ut hva ens egen makspuls ligger på, og dette kan man gjøre på en av to måter. Den mest nøyaktige målingen er å utføre en test der man yter absolutt alt man har i et gitt antall minutter for å se hvor høyt man klarer å presse opp pulsen på pulsklokken når man ikke har mer igjen å gi. Dersom man ikke har mulighet til å gjennomføre en slik test kan man følge en litt enklere utregning som baserer seg på et gjennomsnitt istedenfor resultater fra en pulsklokke.

Da kan man ta tallet 220 og trekke fra alderen din. Dersom man da for eksempel er 32 år gammel, vil makspulsen være 188. Dersom man ønsker å trene aerobt, altså en langvarig rolig trening, burde pulsen ligge på omtrent 60 prosent av makspulsen din. Dersom man ikke er godt trent, burde pulsen i en normal treningsøkt ligge på 65-75% av makspuls for å få mest mulig ut av treningsøkten.

Trene målretter

Først og fremst handler det om å finne et komfortabelt nivå som både presser pulsen oppover, og som gjør det mulig for deg å holde tempoet gående over en gitt periode. Når man trener målrettet med pulsklokker burde man ha et forhold til hvor høy puls man burde ha for å nå målene sine, og derfor skal vi forklare litt nærmere hva det handler om når man skal trene mot puls-soner.

Uansett om målet er å gå ned i vekt, eller å komme i bedre form, kan det være hensiktsmessig å trene med puls-soner for å få best mulig treningsøkter. Det handler om å finne ut hva ens normale hvilepuls er, og regne seg frem til hvilken makspuls man har. På denne måten vil man enklere kunne finne ut hvilken puls man skal ha i de forskjellige puls-sonene. Desto lavere hvilepuls man har, desto bedre form vil man ofte ha. Derfor kan dette være et mål man setter seg med treningen. Det å komme seg i bedre form ved å måle at hvilepulsen sakte, men sikkert går nedover.

trappeløp puls
hvilepuls

Hvilepuls

Selve pulsen måles på antall hjerteslag per minutt, og hvilepulsen er den normale pulsen man har når man hviler og ikke anstrenger seg på noen måte. Denne vil for normale folk stort sett ligge mellom 60 og 80 slag per minutt. For å finne ut hvilken hvilepuls man normal har burde man bruke en pulsklokke til å måle pulsen på morgenen når man våkner, eller etter et par timer på sofaen på kvelden når alt stresset fra dagen har roet seg ned.

Ved å måle hvilepulsen over flere dager og flere ganger vil man kunne ta ut et gjennomsnitt på hvilken hvilepuls man pleier å ha i snittet. Husk at pulsen påvirkes av alt vi gjør. Dersom man sjekker pulsklokken mens man er under stress på jobb, på vei til bussen, eller mens man bruker medisiner, vil pulsen kunne slå ut annerledes enn når du er helt avslappet. Hvilepulsen burde være så lav som mulig, og desto lavere den er jo bedre kan hjertet ditt pumpe blod ut i årene. Da trenger man ikke å jobbe så hardt for å holde en jevn flyt i blodet.

Pulsklokke test 2021

Folkehelse - Pulsklokke

De aller fleste folk er ikke flinke nok til å få inn nok fysisk aktivitet i løpet av uken, og dette er et problem for folkehelsen. Det anbefales at man får seg minimum 2,5 timer med aktivitet som får opp pulsen i løpet av hver uke, og her kan en pulsklokke være med på å hjelpe motivasjonen opp. Det viser seg at bare en av fem klarer å få nok aktivitet i løpet av en uke, og selv om mange er noe aktive har de ofte ikke nok intensitet i aktiviteten.

Anbefalinger til aktivitet

For voksne anbefales det et minimum av 150 minutter i uken med trening med moderat intensitet, som i praksis betyr at en person på 30 år skal ha over 150 minutter i uken der pulsen er over 95bpm. Disse 150 minuttene kan også erstattes av 75 minutter med trening med høy intensitet, som betyr at pulsen skal være over 150 for en person på 30 år. Pulsklokken kan hjelpe deg med å holde følge med antall aktive minutter i løpet av uken.

Den kan også gi deg en pekepinn på hvor høy intensitet du har hatt i løpet av uken. Det er også anbefalt at disse minuttene spres ut over uken, slik at man ikke gjør en skikkelig lang og hard treningsøkt i uken, men heller flere kortere økter med moderat til høy intensitet. Dersom man bruker pulsklokke vil man enklere kunne sørge for å ligge over et gitt nivå, og sørge for at man trener i optimal puls-sone. Ikke minst, det er også viktig å huske på at disse tallene er anbefalte minimum. Man burde alltid jobbe mot å få inn så mange minutter som mulig med moderat intensitet i løpet av en uke.

Leave a comment